RECEPTY

Představujeme koření: Fenykl

Fenykl je zdraví prospěšné koření. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Pochází ze Středomoří, později se s rozvojem mořeplavby dostal téměř do celého světa.

Kuře na estragonu

Včera jsme si představili estragon a dnes si na něm připravíme kuře. Estragon má sice původ ve střední a jihozápadní Asii, ale nyní je vyhlášenou bylinkou používanou ve francouzské kuchyni.

Halászlé - tradiční maďarská polévka

Pokud chcete vyzkoušet méně tradiční rybí polévku, můžete se inspirovat typickými recepty jiných evropských zemí. Pro zajímavé recepty přitom nemusíte chodit příliš daleko. Například v Maďarsku totiž narazíte na tradiční rybí polévku Halászlé.

Lasagne s mletým masem

S dnešním receptem zavítáme do slunné Italie, konkrétně do Neapole, kde vznikl první moderní recept na lasagne. Existuje mnoho druhů, my si pochutnáme na variantě s mletým masem.

Krém z lososa

Mnozí nemají rádi typickou chuť rybího vývaru. Máme pro vás příjemnou alternativu krémové polévky z lososa zjemněné smetanou, které vás i krásně zasytí. 

Polévka z čerstvých rajčat

Sezona rajčat se chýlí ke konci a letošní úroda byla opravdu nadprůměrná. Pokud již máte zavařených rajčat plný sklep, přinášíme vám recept na přímou spotřebu. A polévka z čerstvých rajčat je opravdová lahůdka.

Ratatouille

Když jsme včera představili nové koření Ratatouille, tak si z něj i uvaříme! Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Jméno pochází ze slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. Bývá většinou servírován samostatně s pečivem, někdy je však používán i jako náplň do palačinek.

Rychlá polévka z dýně Hokaido

Dýně Hokaido je poslední dobou stále oblíbenější surovina v českých kuchyních. Je nejen výborná a rychle připravitelná na mnoho způsobů, ale hlavně je velmi zdravá.

Máte přebytek rajčat? Co takhle si vyrobit výborný kečup!

Pokud máte na zahradě přebytek rajčat a nevíte si rady jak všechny spotřebovat, nezoufejte a vyrobte si na celý zbytek roku fantastický kečup. A nejlépe 2 varianty, jednu sladkou a druhou pálivou pro milovníky ostré chuti. 

Španělská bujabéza pro milovníky mořských plodů

Rybí polévky nejsou výsadou pouze zemí střední Evropy. I v přímořských státech patří nejrůznější vývary z ryb k vyhlášeným pochoutkám. Příkladem může být francouzská bujabéza, která kombinuje chutě hned několika druhů mořských ryb, ale i korýšů a dalších plodů moře.

Gratinované špagety se sýrem

Nenáročné a jednoduché jídlo, oblíbené velkými i malými konzumenty. Pro svou jednoduchou a rychlou přípravu je velmi vyhledávaným receptem jako lehký oběd či rozumnou večeři.

Kuře pečené po Italsku

Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Dnes si připravíme kuře s italskými bylinkami a mletým zázvorem.

Nápoje z kurkumy - tekuté zdraví

V minulém článku jsme pro vás připravili povídání o kurkumě a blahodárném vlivu tohoto koření na zdraví. Jelikož není snadné dostat doporučenou denní dávku kurkumy do jídla, přinášíme zajímavé recepty na nápoje.

Rychlé perníčky

Nestihli jste letos upéct vánoční perníčky dostatečně dopředu? Nevadí! Vyzkoušejte náš recept - perníčky není třeba nechat uležet a je možno si je vychutnat ihned po upečení.

Papriková polévka

Dnes si připravíme výbornou paprikovou polévku, která má neobvyklou chuť díky pečené zelenině a kešu oříškům.

Kuřecí stehýnka pečené na pivu

Kuře na rozličný způsob je v naší zemi oblíbený pokrm. Stehýnka pečená na pivu si rychle připraví i méně zkušený kuchař.

Pikantní zapečená žebírka

Recept na pikantní vepřová žebírka si zamilují všichni příznivci masových pokrmů. Tyto žebírka jsou vhodná nejen k posezení u piva, ale i pro slavnostní příležitost.

Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoi a brokolice

Připravte si vynikající salát ze surovin, které nejsou na jídelníčku často a možná je ani neznáte - sladkých brambor batátů a quinoi, semínek pocházejících z Jižní Ameriky.

Petrželové pesto

S pestem má většina z Vás spojenou středomořskou kuchyni. Receptů na pesto je tolik, kolik italských vesniček. Jeden z nich vám dnes přinášíme.

Omáčka Puttanesca

Potřebujete uvařit rychlou a velice chutnou omáčku k těstovinám. Doporučujeme vyzkoušet omáčku Puttanesca.

 

DOPORUČUJEME

Mlsounek

Bruschetta

Polívečka

Mrňous gril

Čupr gril

Mečebara

Jarníček