Ajvar - specialita ze srbské kuchyně

Ajvar pochází ze srbské kuchyně, a byl proto dlouho známý jako „srbský salát“ nebo „srbský zeleninový kaviár“. Tradičně se připravuje v polovině podzimu, kdy papriky jsou velmi hojné, je uchováván ve skleněných nádobách a spotřebovává se během celého roku.

Suroviny

200g lilku
600g červené papriky
30g česneku
100g cibule
20ml olej
5g uzené mleté papriky a sůl
pepř
sůl

Postup přípravy

Lilky a papriky i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C. Po vychladnutí z nich vydlabejte dužinu. Tu rozmixujte.

Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi tři hodiny. Směs nesmí dosáhnout bodu varu.

Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ji do sklenic a zavařte je.

Po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Přejeme dobrou chuť!

Autorem receptu je Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka.