Hlívová polévka na staročeský způsob

Potřebujete-li dostat vaše tělo zase do patřičné kondice, trochu vyčistit cévy a upravit váhu? K tomu nám protentokrát bude nápomocná hlíva ústřičná.

Hlíva ústřičná nejen, že výborně chutná, ale má i mnoho léčivých účinků. Kromě stimulace imunitního systému působí na metabolismus tuku, snižuje cholesterol a díky vysokému obsah D - glukanu je elixírem věčného mládí. Kromě těchto kladů je zde jeden nepřehlédnutelný, skvěle chutná restovaná, dušená či klasicky vařená.

Dnes vám přinášíme recept na výtečnou a výživnou polévku.

Suroviny

Hlíva ústřičná (150 g)
Brambory (4 ks)
Cibule (1 ks)
Česnek (1 stroužek)
Mouka hladká (2 pol. lžíce)
Voda (3 litry)
Staročech (1 lžička)
Slovenská paprika (2 lžičky)
Olej (5 pol. lžíce)

Postup přípravy

V hrnci na oleji orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme na menší kousky nakrájenou hlívu.

Asi po 3 minutách zaprášíme hladkou moukou. Po opražení hladké mouky přidáme slovenskou papriku, vše dobře promícháme a zalijeme vodou. Za občasného míchání dovedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené brambory, necháme provařit asi 15 minut a přidáme koření Staročech spolu s prolisovaným česnekem. Ještě chvilku povaříme a můžeme podávat...

Podáváme s tmavým nebo celozrným pečivem, v případě slavnostní úpravy v troubě nasucho opražíme na kolečka nakrájené rohlíky či veku.

Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků. Působí proti zánětlivým onemocněním, zvyšuje odolnost proti virům a bakteriím, působí příznivě při léčbě hemoroidů, křečových žil, bércových vředů, popálenin, ekzémů, je prevencí proti rakovinným onemocněním, ateroskleróze a srdečním onemocněním. Preventivně také působí proti účinkům radioaktivního a UV záření.

Přejeme dobrou chuť a skvělé zažívání!