Jihomoravská hovězí pečeně

V minulých dílech jsme se převážně toulali po světě, nyní jsme pro vás připravili recept z rodné hroudy, výbornou jihomoravskou specialitu.

Suroviny

750 g hovězí zadní
3 plátky slaniny (hrubší)
1 cibule
3 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 mrkev
1 petržel (menší)
1/4 celeru
1 lžička koření Utopenci
1/2 lžičky octu
1/2 citrónu (štáva)
1 kelímek šlehačky
1 lžíce hladké mouky
černý pepř mletý
sůl
vývar (voda)

Postup přípravy

Špalíček masa omyjeme, osušíme, prošpikujeme slaninou a zprudka opečeme na rozehřátém oleji.

Mezitím na rozpuštěném másle osmahneme očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na plátky a přidáme na kolečka nakrájenou oloupanou cibuli. Přidáme koření na Utopence, pepř a sůl. Pak okyselíme octem, přidáme naložené houby.

Na tento podklad vložíme opečené, osolené maso a pokapeme citronovou šťávou a podlijeme vývarem (vodou). Přikryté dusíme v troubě doměkka.

Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk, přidáme mouku a osmahneme. Za stálého míchání pak rozředíme vývarem a přilijeme smetanu.

Plátky masa na talířích přeléváme omáčkou a podáváme s knedlíky.

Přejeme dobrou chuť!