Krůtí plátky s kuskusovým salátem a paprikovou omáčkou

Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Tradičně se kuskus podává s masovo-zeleninovou směsí. Tentokrát si jej připravíme s krůtími plátky a výbornou paprikovou omáčkou.

Suroviny

600 g krůtích prsou
450 ml vody
300 g kuskusu
300 g papriky
150 g rajčat
100 g lilku
100 g rukoly
100 ml smetany
80 g cibule
50 g másla
50 g kešu
30 g jarní cibulky
5 g kurkumy
3 g drceného kmínu
3 g mleté sladké papriky
100 g másla
tymián
pepř
sůl

Postup přípravy

Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku. Krátce na mírném plameni zapečte (cca 1-2 minuty). Zalijte vodou nebo vývarem.

Z trouby vyndejte rajčata a vykoupejte je ve studené vodě. Vyřízněte "bubáka" a vhoďte do základu.

Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte jej a vhoďte do základu. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém. Dochuťte česnekem, solí, pepřem a drceným kmínem. Povařte a nakonec vlijte smetanu.

Krůtí maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a posypte lístky tymiánu. Do masa vmasírujte kapku oleje a opečte z obou stran (nedopékejte na 100 %).

Kuskus dejte do větší nádoby, přidejte kurkumu, sůl a kmín. Zalijte horkou vodou a promíchejte a přiklopte.

Nakrájejte papriku, jarní cibulku, nadrťte kešu oříšky, přidejte rukolu, nakonec vhoďte spařený kuskus.

V rozpálené troubě při 160 °C dopečte maso.

Na talíř dejte omáčku, kuskus a nakonec přidejte propečené maso. Servírujte do misky nebo hlubokého talíře a přidejte pražené oříšky s jarní cibulkou.

Přejeme dobrou chuť!

Autorem receptu je Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka.