Halászlé - tradiční maďarská polévka

Pokud chcete vyzkoušet méně tradiční rybí polévku, můžete se inspirovat typickými recepty jiných evropských zemí. Pro zajímavé recepty přitom nemusíte chodit příliš daleko. Například v Maďarsku totiž narazíte na tradiční rybí polévku Halászlé.

Historie tohoto pokrmu sahá až do roku 1800, v dnešní době má tak řadu obměn. Všechny recepty však spojují dvě základní pravidla. Halászlé je dle kuchařů nejlepší, pokud se vaří z co nejvíce druhů sladkovodních ryb, chybět v ní pak nemůže pro Maďarsko typická červená paprika.

Ingredience

750 g až 1 kg sladkovodních ryb (například kapr, pstruh, sumec, okoun)
2 červené cibule
1 větší rajče
2 zelené papriky
1 stroužek česneku
1 lžíce sladké červené papriky
cayenský pepř dle chuti
pepř
sůl
sádlo dle potřeby

Postup

Sladkovodní ryby očistěte. Menší ryby můžete použít celé, z kapra nebo sumce odstraňte pouze hlavu, ploutve a ocasy. Zbytek ryby naporcujte na podkovy a schovejte prozatím do lednice.

Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na sádle. Přidejte připravené rybí odřezky, na kostky nakrájené rajče a zelené papriky. Zaprašte červenou paprikou a ochuťte špetkou soli a pepře.

Vše krátce osmahněte a následně zalijte studenou vodou tak, aby byly všechny ingredience ponořené. Zakryjte pokličkou a duste přibližně 45 minut, dokud rybí maso nezměkne.

Hotový základ polévky propasírujte přes síto do čistého hrnce, přidejte další litr vody a opět přiveďte k varu. Nyní přidejte připravené rybí podkovy a vařte je zhruba 10 až 15 minut do změknutí.

Ochuťte solí a pepřem dle potřeby. Na závěr přidejte dle chuti cayenský pepř a pokrájenou najemno. Podávejte s bílým pečivem.

Přejeme dobrou chuť!