Puchero - španělská polévka o 3 chodech

Tato hustá hřejivá zeleninová polévka přijde vhod v nadcházejících mrazivých dnech, kdy bude třeba tělo zahřát a posílit. Pokud chcete překvapit hosty netradičním, ale velmi dobrým jídlem, je to ta nejlepší volba.

Ingredience

cizrna (2 hrsti)
mrkev (2 ks)
celer (1/2 ks)
petržel kořen (2 malé ks)
brambor (2 ks)
hovězí maso (300 g)
pekingské zelí (může být i hlávkové)
piniové ořechy
česnek (1 stroužek)
mleté maso (300 g)
vejce (1ks)
čubrica (1 lžička)
šafrán (1/2 lžičky)
sůl (dle chuti)
příloha (nudle nebo rýže)
pečivo (nejlépe bagetta)

Postup přípravy

Do velkého hrnce dáme vařit vodu s hovězím masem spolu s cizrnou. Očistíme kořenovou zeleninu včetně brambor. Mleté maso dáme do mísy a smícháme s vejcem, piniovými oříšky, čubricou, prolisovaným česnekem a solí. Zelí spaříme horkou vodou, aby se nám s ním lépe pracovalo a oddělíme jednotlivé listy.

Po cca hodině vaření do hrnce přidáme očištěnou zeleninu a rozdrcený šafrán.

Z připravené směsi a oddělených listů vytvoříme závitky, které můžeme omotat provázkem, nebo spojit párátkem, aby se nerozbalily. Nakonec je vložíme do hrnce, vodu osolíme a vše vaříme ještě asi půl hodiny.

Do vývaru si připravíme přílohy dle chuti - rýži nebo nudle.

Jídlo se podává ve třech chodech

1. Vývar s nudlemi, či rýží

2. Vařená zelenina s hovězím masem (vše nakrájet)

3. Zelné závitky s pečivem

Zda po této dobrotě dáte přednost v rámci španělské tradice silné kávě, či ve večerních hodinách skvělému Tinto de verano - směsi červeného vína a citronového nápoje, je pouze na vás.

Každopádně přejeme příjemné gastronomické zážitky. A dobrou chuť!