Polévka z čerstvých rajčat

Sezona rajčat se chýlí ke konci a letošní úroda byla opravdu nadprůměrná. Pokud již máte zavařených rajčat plný sklep, přinášíme vám recept na přímou spotřebu. A polévka z čerstvých rajčat je opravdová lahůdka.

Ingredience

2 kg rajčat
1 větší cibule
1 mozzarela
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžička bazalky

3 bobkové listy
8 hřebíčků
8 kuliček nového koření
pepř

sůl

Postup

Čerstvá rajčata pečlivě omyjeme, nakrájíme na čtvrtiny, pokud jsou moc velké na měsíčky a spolu s nakrájenou cibulí osmahne na oleji a dusíme.

Jakmile rajčata změknou, přidáme bazalku, hřebíček, bobkový list, nové koření a vše důkladně promícháme.

Směs s rajčátky necháme zvolna vařit a vedle si rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a také důkladně promícháme. Aby se jíška lépe rozpustila můžeme přidat trošku vody.

Nyní rajčatovou směs přepasírujeme přes jemné sítko tak, aby nám zůstala jen tekutina. Znovu ji přivedeme k varu a zalijeme připravenou jíškou.

Polévku již jen dochutíme pepřem, solí a troškou cukru dle chuti a můžeme podávat s opečeným pečivem. Na ozdobu je možno vložit lístek petržele a do polévky plátky mozzarely.

Přejeme dobrou chuť!