Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoi a brokolice

Připravte si vynikající salát ze surovin, které nejsou na jídelníčku často a možná je ani neznáte - sladkých brambor batátů a quinoi, semínek pocházejících z Jižní Ameriky.

Suroviny

800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
200 g quinoy
300 g brokolice rozdělené na malé kousky
200 g kešu rozdrcených na malé kousky
100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků
100 g černá cherry rajčata
60 ml olivového oleje/přepuštěného másla
50 g nasekané pažitky
1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli

Na dresink

30 ml šťávy z grepu
10 g medu (na doslazení)
30 ml olivového oleje

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promíchejte s tukem a vložte na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažte se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení nechte vychladnout.

V menším hrnci uveďte půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhněte plamen, vhoďte quinou a zlehka vařte cca 10 minut. Nechte ji zlehka vystydnout.

Mezitím si spařte brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchlaďte studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne.

Cherry rajčata překrájejte, hrášek vyloupejte z lusků nebo překrájejte mladé lusky na menší kousky a smíchejte se všemi tuhými složkami salátu.

Šťávu z grepu smíchejte s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidejte med. Dresink smíchejte se salátem těsně před podáváním.

Přejeme dobrou chuť!

Autorem receptu je Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka.