Máte přebytek rajčat? Co takhle si vyrobit výborný kečup!

Pokud máte na zahradě přebytek rajčat a nevíte si rady jak všechny spotřebovat, nezoufejte a vyrobte si na celý zbytek roku fantastický kečup. A nejlépe 2 varianty, jednu sladkou a druhou pálivou pro milovníky ostré chuti. 

Příprava je velmi jednoduchá a výsledný produkt se nedá vůbec srovnat s nabídkou v obchodech.

Do velkého hrnce nakrájejte 1,6 kg rajčat, 2 velké cibule, 3 velké jablka a jednu malou červenou řepu. Přidejte 2 polévkové lžíce hořčičného semínka, 4 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, 4 celé pepře, 1 bobkový list, 2 lžičky sladké papriky a 2 polévkové lžíce soli. Pokud chcete vyrobit ostřejší variantu přidejte 2 lžičky cayenského pepře.

Všechny tyto suroviny 3/4 hodiny vaříme. Poté vše rozmixujeme a přepasírujeme.

Nyní přidáme 1 lžíci hořčice, 1 dcl octu , 15 dkg cukru, 1 rajský protlak a můžete i přidat něco na zahuštění. Vše provaříme a plníme do sklenic. Sterilizujeme při 80 stupních celsia asi 45 minut.

Přeje dobrou chuť.