Představujeme koření: Fenykl

Fenykl je zdraví prospěšné koření. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Pochází ze Středomoří, později se s rozvojem mořeplavby dostal téměř do celého světa.

Použití v kuchyni

Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni.

Pro svou nasládlou, lehce štiplavou chuť se používá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva.

Využívá se hodně také k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla a salátů.

Semínka fenyklu obsahuje známá směs pěti koření, která  pochází z Číny a patří k velice výrazným a aromatickým směsím vhodným na dochucení masa a drůbeže. Kromě fenyklu zde naleznete badyán, sečuánský pepř, mletou skořici a hřebíček.

Fenykl můžete upotřebit i při konzervaci zeleniny, např. k nakládání červené řepa nebo okurek.

Fenykl je rovněž nedílnou součástí mnoha likérů a bylinných alkoholických nápojů (např. absinth).

 

Fenykl a zdraví

Jedná se o velmi všestrannou bylinku, ale nejvíce se však využívají semena, která obsahují anethol, silice, fenylkarbonové kyseliny, mastný olej, flavonoidy, kumariny, pryskyřice, hořčiny, saponiny, rutin, vitamíny A, B, C, E a další četné stopové prvky.

Fenyklový čaj zná nejedna maminka, která řeší, že její dítko bolí bříško. Fenyklový čaj totiž zabírá velmi spolehlivě. Používá se tak do kojících čajů, neboť krom výše uvedeného i zvyšuje tvorbu mateřského mléka. 

Má i močopudný vliv - čistí a zlepšuje funkci jater a ledvin. Dále pomáhá při kašli a kataru horních cest dýchacích u dětí.

Semena se používají jako prevence proti obezitě, jelikož navozují pocit sytosti. Naši předkové také žvýkali semena kvůli svěžímu dechu a zlepšení stavu dásní.