Představujeme koření: Hořčičné semínko -

Bývá často v kuchyni opomíjeno, přitom jej konzumujeme ve více pokrmech než si myslíme. Maso, zelenina, houby, ryby, omáčky, polévky i zálivky - zde všude se setkáme s hořčičným semínkem.

Hořčičné semínko je plodem hořčice seté, která se pěstuje i v tuzemsku. Pochází z jižní Evropy a západní Asie a vyskytuje se hlavně v mírném klimatickém pásmu.

Největší množství hořčičných semínek produkují Maďarsko, Velká Británie, Indie, Kanada a Spojené státy.

Má kulatý tvar, štiplavou chuť a nažloutlou barvu.  Je zdrojem omega 3 a 6, proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminu B1, B3, B6, B6, B9, B8 - cholin, A, C, E K, vápníku, železa, draslíku, manganu, mědi, zinku a především selenu.

Použití v kuchyni

Jedním z nejhlavnějších využití je samozřejmě výroba mnoha druhů hořčice z mletých semen. Není ale mnoho českých domácností, kde by si vyráběli vlastní hořčici. V našich krajích se hořčičné semínko nejčastěji používá při zavařování zeleniny (zelí, červená řepa, okurky), hub či konzervaci ryb.

Další časté použití je při přípravě marinád a kořenění minutek. Je součástí mnoha kořenících směsí na masa a ryby. 

Sušená hořčice je dále vhodná do polévek a dušených pokrmů. Hořčičná pasta se také používá do salátových zálivek, sendvičů nebo majonézy.

V době zavařování a grilování je nutné mít hořčičné semínko vždy po ruce.

Hořčičné semínko a zdraví

Hořčičné semínko má blahodárné účinky na lidský organismus a lidové léčitelství jej používá na mnoho neduhů. Jeho schopnosti už znala stará čínská medicína i starověká indická.

Pomáhá tvorbě žaludečních šťáv a ke zrychlení střevní peristaltiky. Je tak vhodné při trávicích potížích, špatné funkci střev, nízké tvorbě žluči a zácpě.

Dále tlumí záněty, rozpouští hleny a pomáhá hojit záněty dásní, afty, nebo bolavý krk.

Díky svým močopudným účinkům pomáhá při čištění ledvin a odvodňování.